2015. május 18., hétfő

** ELEFÁNT fokhagyma SARJ 4db -NEM MAG !!!! ** - Jelenlegi ára: 1 900 Ft !


RITKASÁG!!!!
ELEFÁNT FOKHAGYMA 
4db SARJ!!!  NEM MAGOK!!! /3. képen a leírásban ill. a főképek között az utolsót magam csináltam/
                             
A fokhagyma:
Mire hat?
A korszerű orvostudomány elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. Régi mondás, hogy a tartós egészség feltétele naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma. Ezt a receptet sok kertészkedő megfogadhatná, és alkalmazhatná saját terményei felhasználásával!
Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása. A Kochféle TBC-bacilusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Tudományosan igazolt gyógyhatásai mellett széles körben használták (és egyes helyeken használják még ma is) varázsszerként: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen.
Mindent azonban még a tudósok se tudnak erről a titokzatos növényről. Azt például csak nemrég állapították meg, hogy nagyon kifejezett hatása van a környezetében élő növényekre, illetve a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra. Most, amikor a növények vegyszerek nélküli termesztése előtérbe lépett, sokan és sok helyütt vizsgálják, hogy a fokhagyma milyen segítséget tud nyújtani a környezetükben élő többi haszonnövények megvédésében.
Termesztése
A fokhagymának sokféle változata van; egyesek magot érlelnek, tehát magról szaporíthatók. Akadnak olyanok, amelyek a magszár csúcsán kis hagymácskákat hoznak létre, mások viszont sarjhagymákkal szaporodnak. A nálunk általában termelt változat nem hoz magot, de vannak tavaszi és őszi fokhagymák, amelyeknek az ültetési időpontját nemkívánatos felcserélni, vagyis az őszieket ősszel, a tavasziakat tavasszal kell elduggatni.
A fokhagyma voltaképpen nem igényes növény. Elviseli a téli hideget és a nyári meleget. Fényigénye nem nagy, a kisebb árnyékban is jól tenyészik, ezért nyugodtan ültethetjük gyümölcsfák közé vagy vegyesen, más, magasabb termetű növényekkel (pl. csemegekukoricával) is. Erős, bojtos gyökérzetével még a viszonylag száraz talajból is felveszi a neki szükséges vízmennyiséget, ezért öntözni nem szükséges. Kifejezetten nem kedveli, ha frissen trágyázott talajba kerül, ezért inkább úgy válasszuk meg a helyét, hogy az előző évben bőségesen trágyázott ágyás jusson a számára.
A tavaszi fokhagyma /mint az elefánt fogkhagyma is/ ültetési ideje február vége, március eleje.  
A meleget jól tűri, bár az érést sietteti. A kisebb árnyékot elviseli, vízigénye nem nagy, de száraz időben a termések nagyságán meglátszik, ha volt öntözve a fokhagyma. Július végén, augusztus elején a lombja sárgulni kezd. Ekkor szedjük fel ásóval madj szárítjuk.  
Sarjhagymákkal szaporodik, vagy gerezdek duggatásával.  
***********



Jelenlegi ára: 1 900 Ft

Az aukció vége: 2015-06-06 15:00
. ** ELEFÁNT fokhagyma SARJ 4db -NEM MAG !!!! ** - Jelenlegi ára: 1 900 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése